Het Wapen van Zoetermeer is al vele jaren een populaire trouw-, diner- en vergaderlocatie voor inwoners uit Zoetermeer en omstreken. Niet alleen vanwege de hoge mate van kwaliteit en gastvriendelijkheid, maar ook vanwege de nostalgie en de historische drie hooibargen op het complex. Zussen Marian van de Sande-Ense (60) en Helma Groenewegen-Ense (64) weten dat als geen ander; zij werken er al 38 jaar!

Op hun praatstoel

Marian en Helma zitten op de ochtend van het gesprek op hun praatstoel. Uit enthousiasme laten ze elkaar vaker niet dan wel uitpraten, maar dat deert geen van beiden. Het Wapen van Zoetermeer tovert een glimlach op hun gezichten. De passie voor hun werk spat er vanaf. Al bijna veertig jaar werken de zussen voor de diner- en partyboerderij aan de Zegwaartseweg 31. En als het even kan, gaan ze nog vrolijk veertig jaar door.

peperbar

Eén van de sfeervolle ruimtes binnen in Het Wapen van Zoetermeer.

Marian: ,,We kenden de heer Van der Lee, de eerste eigenaar. Hij heeft dit laten bouwen, want voorheen was Het Wapen van Zoetermeer een boerderij. Ik werkte in een bloemenzaak, ging daar weg en vroeg of ik hier kon werken. Ik was bekend met de horeca en kende hier meerdere mensen.” Een jaar later volgde Helma. De andere zus Liesbeth van Winden-Ense, die vier jaar terug overleed, was 25 jaar in dienst van Het Wapen van Zoetermeer.

Schortjes & koeienstal

3hooibargen-avondMarian: ,,We begonnen in de bediening, met schortjes om. Met zo’n strik van achter een zakje voor je pen en boekje.” Helma: ,,Het was ook makkelijk, want ik had toen jonge kinderen en die lagen dan al op bed, kon ik daarna hier gaan werken. We werkten hier op een gegeven moment met drie zussen, dat was hartstikke leuk.” Marian: ,,De koeienstal die je hier nog hebt, dat brengt bij mij echt nog dat oude gevoel naar boven.”

Reno Hilgersom, sinds januari 2014 de manager, is ook bij het gesprek aanwezig. ,,Heel klassiek en traditioneel, met goede gastvrijheid en kwaliteit. Daar stond de partyboerderij altijd al om bekend,” vult hij aan.

Veranderingen

wapen-van-zoetermeer-zussen-en-reno-ingangHet Wapen van Zoetermeer, dat vroeger nog In De Drie Hooibargen heette, begon in de jaren zeventig toen een ondernemer de opstallen van de boerderij kocht en bij de gemeente een vergunning aanvroeg om het te gaan exploiteren. Niet lang daarna deden Helma en Marian hun intrede bij het bedrijf. In de loop der jaren hebben zij de groei en veranderingen van dichtbij meegemaakt.

Marian: ,,Tien jaar geleden is de lift pas gekomen.” Helma: ,,Ja vroeger sjouwden we samen met de koks de mensen die in een rolstoel zaten naar de bovenverdieping, via de trap.” Helma: ,,En natuurlijk wordt er nu meer met computers gewerkt. Vroeger zat iedereen hier achter typmachines te tikken.”

Bruidssuites schoonmaken, ontbijt wegbrengen, gordijnen maken, stoelen bekleden, verven, gastvrouw; er is weinig dat de zussen niet deden. Logisch eigenlijk, als je zo bevlogen bent. Helma: ,,Thuis ben ik al met de voorbereiding van een feest of bruiloft bezig. Ik heb wel eens dat ik in mijn bed lig en denk; o ja, zouden ze daar wel aan gedacht hebben? Ik laat het pas los als ik op vakantie ben.” Reno: ,,Dan krijg ik van Helma een berichtje via de telefoon; komt de was morgen wel op tijd? Dan denk ik; je bent vrij.”

Verschillen

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen Helma en Marian?

Marian: ,,Zij is groter dan ik.” Lachsalvo volgt.
Helma: ,,Jij bent meer van het creatieve, stukjes maken. Dat heb jij heel sterk.”
Marian: ,,Helma is heel nauwkeurig. Jij bent preciezer dan ik. Thuis ook. Ik laat het meer los.”
Helma: ,,Dat is inderdaad zo. Ik houd dingen te lang vast.”
Marian: ,,Jij bent soms te precies.”
Helma: ,,Ja, daar word ik soms ook wel moe van.”

De zussen zijn haast onmisbaar voor Het Wapen van Zoetermeer. ,,Eigenlijk wel,” zegt Reno. ,,Onvoorwaardelijk inzet, hart voor de zaak en meedenkend. Er werken hier 35 mensen, waarvan er vijf wat ouder zijn. Een deel van de huidige jeugd kan echt een voorbeeld nemen aan deze oudere beroepskrachten; wat zijn ze belangrijk voor onze partyboerderij!”

Het Wapen van Zoetermeer is te vinden aan de Zegwaartseweg 31 met ruime gratis parkeergelegenheid rondom het complex. Voor meer informatie bezoek dan www.hwvz.nl, mail naar info@hwvz.nl, of bel met 079-7600055.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!